• Borászati kiszsótár

Cuvéé

A házasítással rokon értelmű szó. Különféle szőlőfajták már borának elegyítése.

Cserzőanyag

A vörösborok fontos alkotóeleme, fő fajtája a tannin. A száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin jelenléte esetén keserűnek jellemezhetjük.

Citromsav

A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.

COS

A bor három fontos tulajdonságának rövidítése. Color = szín, odor = illat, sapor = zamat. A "COS bor" elismerő minősítést jelent.

Cukor-sav arány

A must cukor- és savtartalmának aránya.

Cefre

Zúzott, erjesztésre előkészített gyümölcs, szőlő.

Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare)

Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.

Csöbör (cseber):

Csöbör (cseber): Egyfülű, vödör alakú edény. Űrmérték is: a pozsonyi csöbör 13,4 liter, az erdélyi és dunántúli csöbör kb. 42 liter.