• Borászati kiszsótár

Dekantálás

A bor leválasztása a seprőről.

Dézsa

Dongákból összeállított, nyitott, kétfülű faedény.

Defláció

A szél által okozott erózió (Magyarországon a laza futóhomokos termőhelyeken, például az Alföldi borvidéken fordul elő).

Dugóíz és illat

Amely a rossz minőségű vagy rosszul tárolt dugótól származik, általában egyedi jelenség.

Dionüszosz

Az ókori görög bor és szőlő istene.

Duplapasztás

Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.

Direkt termő

Nem oltott, hanem ?közvetlenül? termő szőlőfajta, mert gyökere a filoxérának ellenáll. Ilyen pl. az Izabella.

Donga

DongaA hordó, kád oldalait alkotó deszka.

Demizson

vesszővel (régebben náddal, szalmával) körbefont, füles üvegballon.

Derítés

Tisztító és stabilizáló borkezelési művelet.

Dézsmabor

A földesúr számára a jobbágyok által tized fejében adott bormennyiség.