• Borászati kiszsótár

Fokolás

A must sűrűségének vagy a bor szesztartalmának mérése fokolóeszközzel, az areométerrel.

Férfias bor

Nevét szőlőjének hosszú, hengeres fürtje adja. A Somló, Balatonfüred-Csopak és az Etyek-Budai borvidék különlegessége.

Fermentáció

Erjedés

Fagyasztott bor

Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor betöményedik, alkoholban gazdagabb lesz.

Fertály

Negyedakó bor.

Finomszesz

Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.

Fűszerezett bor

Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.

Fröccs

Bor és szódavíz keveréke. 1 dl bor - 1 dl szódavíz: kisfröccs 2 dl bor - 1 dl szódavíz: nagyfröccs 1 dl bor - 2 dl szódavíz: hosszúlépés 3 dl bor - 2 dl szódavíz: házmester

Festőbor

FestőborMás borok megfestésére is alkalmas bor.

Filoxéra

(Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is.

Fejtés

A tiszta bor leszínelése az üledékről.