• Borászati kiszsótár

Héjonerjesztés

A szín- és egyéb anyagok feltárására, kioldására használt igen régi eljárás, ahol a cefrén lévő must részlegesen, vagy teljesen kierjed.

Hordóíz

Pozitív értelemben a fahordóban, barrique hordóban érlelt borok sajátos ízjegyeire használt kifejezés. Negatív értelemben a régi, öreg hordók kölcsönözte dohos, penészes íz megnevezése.

Hidegkezelés (frigorizálás)

A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.

Harmonikus

A bor alkotóelemei összhangban vannak.

Házasítás

Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében.

Hegyközség

Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.

Hektoliterfok

A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.

Hóbor

A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.

Hordó

Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.

Hosszú bor

Hosszú borZamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.

Hőkezelés

Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.