• Borászati kiszsótár

Kádár

Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

Kontrakció

Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).

Kisfröccs

1 dl bor - 1 dl szódavíz keveréke.

Kénezés

A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.

Kotyogó

Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.

Kupás

Borházasítás.

Káci

Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.

Kénessav

Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen.

Kénlap

Azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak.

Keresztakona (srédli)

Szállítóhordók lezárására használt akonadugó.

Kontrakció

Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).

Kötőfa

KötőfaA boroshordók megtámasztására használt faék.

Kiütési hányad

A lényerés mértéke, 100 kg szőlőből kinyert lé mennyisége.