• Borászati kiszsótár

Mustfokolás

A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.

Melegpróba

Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 fok hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.

Megtörés

Borok megzavarosodása, oxidációs eredetű, gyakran fémmel (alumínium, vas, réz) érintkező boroknál fordul elő.

Metszőolló

Század közepétől fokozatosan hódított tért a venyigeolló, metszőolló. Valószínűleg Württembergben találták fel ezt az eszközt és Ausztrián át került hazánkba.

Mustfokolás

A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.

Murci

Erjedésben lévő, vagy félig kierjedt zavaros bor.

Meszely

Űrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.

Melegkezelés

Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.

Majomtej

MajomtejA kierjedt, vagy félig kierjedt de meg le nem tisztult bor.

Mikrovinifikáció

Szőlő és bortételek készítése kísérleti céllal, kis tételben.