• Borászati kiszsótár

Reduktív borkezelés

Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése.

Rajnai kanna

Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.

Rajnai palack

Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi borokat töltenek bele.

Rámpás bor

Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd: majomtej.

Rázópróba

Az egyik állóképességi vizsgálat. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. A próba a szállíthatóság próbája.

Rezes törés

A borban rézsók csapódnak ki.

Rókaszínű

Pirkadt, hagymaszínű.

Rozébor

Kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert világospiros színű bor.

Rövid bor

Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni.

Rókaíz

Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.