• Borászati kiszsótár

Túlderítés

A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.

Tannin (csersav)

A szőlőfürt kocsányában, a szőlőbogyó magjában és héjában található fanyar (összehúzó) ízű szerves anyag.

Törkölykalap

A vörösszőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.

Templomablak jelenség

Kóstoláskor a pohár falán visszacsurgó folyadék, mely a bor testességére, minőségére utal. A pohárban megmozgatott bor csíkokban csorog le a pohár oldalán, és a csíkokat felül ívek kötik össze. Mindez a bor magas alkohol- és glicerintartalmának következménye.

Talajíz

TalajízJellegzetes, egy-egy borvidékre jellemző íz, amit egyesek mint különlegeset szeretnek, mások meg kellemetlen mellékíznek tartanak. Vannak egyes vidékek, ahol a borhibát talajíznek tulajdonítják.

Törköly

A sajtolás alkalmával visszamaradt kisajtolt szőlőszemek.

Tűzésszám

A fahordók alakját meghatározó viszonyszám. A donga hasban és fejben mért szélességének különbségével osztjuk a hasban mért szélességet, ez a hányados a tűzésszám.

Túlderítés

A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.

Törzsoldat

1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.