• Borászati kiszsótár

Utóíz

A bor lenyelése után a szájban megmaradó íz. Tartóssága fontos értékmérő lehet, általában minél nagyobb egy bor annál hosszabb az utóíze.

Újbor

Az utolsó szüretből származó bor.

Ülepít

A szuszpenzió lebegő részecskéit gravitációs erőtérben leülepíti.

Utóérés

A termény leszüretelése utáni érési folyamat. A szőlőnek nincs utóérése!

Üde bor

Fiatal, némi szénsavat is tartalmazó kellemes könnyű bor.

Üledék

A must vagy a bor leülepedett részecskéit tartalmazó elegy.

Üres bor

Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.

Ürmös

Növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor. A főtt ürmös mustból készül. A mustot 30-35 százalék cukortartalom eléréséig (?főzik?), erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják. A zacskóban belógatott fűszerkeverék kb. három hétig van a borban.