• Borászati kiszsótár

Wagner- fok

Azonos a Baumé fokkal. A fokoló méretei miatt alkalmatlan a pontos sűrűség-meghatározásra.

Wagner-borfokoló

L. Wagner a darmstadti Mezőgazdasági Iskola igazgatója által a múlt század közepén (?) szerkesztett aerometer. Teljesen haszontalan eszközi A bor alkoholtartalmát közvetlen fokolással még megközelítőleg sem lehet megállapítani.

Wenz-féle keverő

Különleges kivitelű csővilla. 4-5 db, csappal ellátott szívócsonk egy közös, egyenes csőbe torkollik. A Wenz-féle keverő egyenes csőcsonkját csatlakoztatjuk a keverésre használt szivattyú szívócsonkjával. A házasítandó borok magában a Wenz-féle keverőben, ill. a szivattyúban összekeverednek, és így jutnak a házasított bort befogadó hordóba.

Wagner-mustfokoló

L. Wagner a darmstadti Mezőgazdasági Iskola igazgatója által a múlt század közepén (?) szerkesztett fokoló. A skála megszerkesztésénél 10%-os konyhasóoldatot használt. A Wagner-mustfokoló rövid szárú (9-16-ig egész fokokra beosztva), kis terjedelmű (mellényzsebben is elférő) eszköz. Nem pontos és nem hiteles. (M) Waldmeister *mügebor Wartha Vince (1844-1914) Vegyész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (1873). Több külföldi egyetemen (Zürich, Heidelberg) dolgozott, de életének nagy részét a budapesti Műszaki Egyetemen töltötte. O fejlesztette ki a kémia-technológiai tanszéket. Sokoldalú vegyészeti tevékenysége mellett a borászati kémia népszerűsítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Első elnöke volt (1894?1912) a bortörvény betartását ellenőrző *Országos Borvizsgáló Szakértőbizottság budapesti szekciójának.

Wermouth (vermut)

fűszerezett bor

Wermouth cégek

A fűszerezett bort ipari méretekben Piemontban kezdték készíteni. A. B. Carpano szerzetes 1786-ban készítette az első világhíressé vált fehér torinói ürmöst. 1838-ban alapították az olasz Cora céget. A Gancia (1850), a Cinza.no (1860), valamint a. Martini és Rossi (1863) ürmöseit ma már az egész világ ismeri. - Franciaország a száraz vermut forgalomba hozatalával hívta fel a világ figyelmét. - Ma már a világ majd minden bortermelő államában vannak wermouth cégek.

Whisky

gabonapálinka, az angolok nemzeti itala. Alkoholtartalma 43-50 v/v%. A skót ~ nyersanyag tőzegfüst felett szárított árpamaláta. Az amerikai ~ kukoricából, rozsból és szárított malátából készül.

Windhund

A vörösborerjesztő kád/káci csapnyílásainak eltömődése elleni védelmére, régen a Villányi borvidéken alkalmazott, a gyékénnyel átkötött kóró kötege. A Windhundot belül a csaplyuk elé helyezték és tisztára mosott téglával betámasztották.