Múzsa Borház

8233 Balatonszőlős

+36 30 386 7099

muzsaborhaz@gmail.com

www.muzsaborhaz.com

A Múzsa Borház a Balatonfüred-Csopaki Borvidék egyedi stílusú borászata, meggyőződésük szerint a válogatott jó borok jó házasításban kiváló, ölelő bort adnak. 2006-os évjáratú boraikkal indultak először a borvidéki szakmai megmérettetésen és négy aranyérmet kaptak. Első országos aranyérmet a 2007-es Tihanyi Kékfrankos rozéjukkal nyerték. 2009-ben Füzessy István nyerte el a balatonfüredi borászok legrangosabb elismerését az "Év bortermelője Balatonfüreden" címet. Milyen adottságok, milyen feltételek, milyen gondolkodás kellett ehhez a gyors és egyenes ívű fejlődéshez? Erre próbál válaszokat adni Füzessy István a Múzsa Borház borásza és ügyvezetője.

"A Múzsa Borház családi vállalkozás, annak is a legszűkebben vett formája. Közel negyven évet töltöttem el építészként a fővárosban. Feleségem jogász, aki ma is hivatását gyakorolja, a birtokot egyedül irányítom, de ő mindenben mellettem állt, biztosítja a harmonikus családi életet, megadja a közös gondolkodás és közös döntés élményét. Együtt elvégeztük a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki Karán a szőlész-borász szakot és a szőlész-borász szakmérnöki képzést. Területeinket 1997-től kezdve vásároltuk meg. Az általunk telepített új szőlők 2005 és 2007 között fordultak termőre. Fontosnak tartjuk, hogy a feldolgozásra kerülő szőlő tőkéjét Ismerjük, magunk gondozzuk. Valljuk, hogy a bor minősége javarészt a szőlőtáblákon alakul ki.

A 18 hektáros területünkön két fajta, a nektár és a semillon unikálisnak számít. A nektár igazi hungarikum, feleségem választotta telepítésre ezt a fajtát. A nektár házasításban is páratlan ízeket, zamatot produkál, például a Múzsa Borház nagy küvéjében (új elnevezéssel nagy ölelő borában a Zeleuszban, amely négy borból készül és kizárólag csak a jó évjáratokban).

Mit érzek az eddigi borász évekre visszatekintve? Sok örömet és még több hiányérzetet. Öröm és jó érzés, hogy ez az új hivatás sokat adott az általam mindenek fölött becsült szépségből és harmóniából. A szőlőtáblák fenséges látványa, a poharakba kerülő borok állandóan megújuló Izgalmassága egy nyíló kapu az ég mindenhatósága felé. A szőlő és a bor olyan isteni alkotás és adomány, amellyel soha nem mérheti magát az ember. A borászok a lehetetlent kísértik, az elérhetetlen tökélyt keresik és közelítik - anélkül, hogy kielégült siker megnyugtatná őket. Megnyugvás helyett öröm, hogy megadatott a kivételes sors és ahhoz megadatik a kellő idő és erő: szolgálni a szőlőt, szolgálni a bort, szolgálni a vendéget."

Balatonfüred és környéke Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Balatonfüred-csopaki körzet