Furmint

Jellegzetes magyar fajta. A Tokaj-hegyaljai borvidék legfőbb fajtája. A világhírű tokaji aszú nagyrészt ebből készül.

  • Jellemző bélyegek:
    • vitorlája fehér gyapjasán szőrös,
    • erős növekedésű,
    • levele nagy, háromkaréjú, kicsit tagolt, erős fogazással, fonáka fehér,
      bársonyosan szőrös,
    • fürtje igen nagy, hosszúkás, laza bogyójú, lédús, vastag héjú bogyók
      nagy cukortartalommal.
  • Érés:
    • késői.
  • Igények:
    • a fekvésre igényes, csak a legjobb fekvés alkalmas, meleg, száraz, mészben
      gazdag talajokon,
    • igényes fajta.
  • Bor:
    • Tokaj-Hegyalja egyik fő fajtája,
    • jól aszúsodik, jellegzetes.
  • Metszés:
    • 4-6 rügy/m2.
  • Előnye:
    • minőségi bor előállítására való.
  • Hátrányai:
    • a szőlőmoly mindkét nemzedékérc nagyon érzékeny,
    • rothadásérzékeny,
    • csak a legjobb fekvésben megfelelő,
    • késői érésidő.
  • Megjegyzés:
    • Tokaj fő fajtája, és Ruszt (Burgenland) körzetében is termesztik.