Tramini

Valószínűleg dél-tiroli származású

  • Jellemző bélyegek:
    • vitorlája erősen fehéres, piros szegéllyel,
    • középerős növekedésű, rövid ízközű,
    • a levél kicsi, kerek, gyengén tagolt, tompán fogazott, sűrű lombozatú, érdes, gyakran aszimmetrikus,
    • fürt kicsi, vállas, tömött, kicsi, vastag héjú, húsos bogyók, magas cukortartalommal,
    • bogyószín a változatok szerint: piros - Piros tramini, világospiros-rózsaszín - fűszeres tramini, sárgás - Sárga tramini; ezeknek a változatoknak eltérő fűszeres íze van,
    • a termőhelyi viszonyoknak és az érési foknak nagy hatása van az ízre.
  • Érés:
    • korai.
  • Igények:
    • talajra és fekvésre igényes, a nedves, meleg időjárást kedveli,
    • könnyen melegedő, mély rétegű lösz- vagy agyaglalaj, vulkánikus tufatalaj,
    • gyenge talajon degenerálódik,
    • kicsi (maximum 20%) a mésztűrő képessége.
  • Hozam:
    • gyenge, rendszeres
  • Bor:
    • savban szegény, extraktban és alkoholban gazdag, telt bor fűszeres búkéval.
  • Metszés:
    • 10 rügy/m2.
  • Előnyei:
    • jó mustfoka van,
    • fűszeres finom bora, jól tárolható,
    • a kötöttebb és nedves talajt eltűri,
    • fagytűrő képessége jó.
  • Hátrányai:
    • virágzáskor érzékeny,
    • kocsánybénulásra, rothadásra érzékeny,
    • rossz talajon elpusztul,
    • klorózisra érzékeny,
    • sűrű lombozata miatt gyakori zöldmunkát igényel.