Cabernet franc

Francia származású, világszerte elterjedt fajta.

  • Jellemző bélyegek:
    • a vitorlája erősen fehér gyapjasán szőrös vörös bemosódással,
    • erős növekedés,
    • a levél ötkaréjos, mélyen tagolt, az öbölben fogazott, gyakran szélesebb, mint hosszabb, fogas, ívelő csúccsal,
    • fürtje középnagy, hengeres vagy kúpos, laza, hosszú kocsánnyal, néha vállas,
    • a bogyók kicsik, kerekek, vastag héjúak, cserzőanyagban gazdagok.
  • Érés:
    • későn érő (korábban, mint a Cabernet sauvignon).
  • Igények:
    • nincs különös talajigénye,
    • fagyzugos helyre nem való,
    • csak kiváló fekvés alkalmas.
  • Hozam:
    • középnagy és bizonytalan.
  • Bor:
    • kevéssé erőteljes, világosabb, kevesebb búkéval és testességgel, mint a Cabernet sauvignon,
    • gyakran házasítják a Cabernet sauvignonnal.
  • Metszés:
    • 6-8 rügy/m2 hosszúra.
  • Előnyei:
    • szárazságra csak kicsit érzékeny,
    • csak gyengén rothadásérzékeny (laza fürt),
    • nagyon jellegzetes és hosszan tárolható bora és kiválóan alkalmas fahordókban (barrique) tárolni.
  • Hátrányai:
    • közepesen fagyérzékeny,
    • korai fakadás,
    • lisztharmatérzékeny,
    • jó fekvésbe való,
    • rendszertelenül terem,
    • éretlenül szüretelve bora tipikus fűízt ad,
    • a nem szelektált anyag madárkás.
  • Megjegyzés:
    • a fajta fő elterjedési területe a bordeaux-i borvidék, ott a Cabernet sauvignon és a Merlot házasítási partnere. Ez a három fajta adja a tipikus bordeaux-i bort.