Cabernet sauvignon

Francia származású. Az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon.

  • Jellemző bélyegek:
    • vitorlája közepesen vagy erősen gyapjasán szőrös és vöröses színezetű,
    • erős növekedés,
    • levele ötkaréjú, mélyen bemetszett, az öblök belül tágak (ritkán öbölfogakkal),
      az átfedő karéjú levélnyélalap erősen megvastagodott,
    • a fürt középnagy, mellékfürtökkel, kúpos, legtöbbször laza, hosszú nyelű
      (nyáron vörös színezetű),
    • a bogyók sötétkékek, inkább 1 kicsik,
    • feszes bogyóhéj nagyon lédús bogyóhússal és egyedülálló, fajtára jellemző ízzel.
  • Érés:
    • későn (hűvös, későn érő években és fekvésben az éréssel gondok lehetnek).
  • Igények:
    • nincs különös talajigénye,
    • fagyzugos fekvésbe nem való,
    • csak kiváló termőhelyre telepítsük.
  • Hozam:
    • középnagy és rendszertelen.
  • Bor:
    • erőteljesen (tanninban gazdag) fajtajelleges, rubinvörös bor, a legnemesebb
      vörösbor hosszú tárolhatósággal és jellegzetes búkéval.
  • Metszés:
    • 6-8 rügy/m2.
  • Előnyei:
    • szárazságra kevésbé érzékeny,
    • csekély rothadásérzékenység (laza fürt),
    • nagyon jellegzetes és igen sokáig tárolható vörösbor, ami fahordós tárolásra
      kiválóan alkalmas (barrique).
  • Hátrányai:
    • közepesen fagyérzékeny,
    • lisztharmatérzékeny,
    • nagyon jó fekvést igényel,
    • rendszertelenül terem,
    • virágzáskor érzékeny.
  • Megjegyzés:
    • gyakran házasítják Cabernet francnal és Merlotval. A Cabernet sauvignon
      a Bordeaux-i borvidék legfontosabb vörösborszőlő-fajtája.