Cserszegi fűszeres

Bakonyi Károly állította elő Irsay Olivér és P. tramini keresztezésével 1960-ban.

  • Jellemző bélyegek:
    • vitorlája bronzoszöld, csupasz,
    • levele erős szövetű, sima felületű, fűrészes szélű,
    • tőkéje gyenge, vagy középerős növekedésű,
    • fürtje közepesen tömött, vállas, bogyói húspiros színűek.
  • Érés:
    • korai.
  • Igények:
    • a termőtalaj tápanyag- és vízgazdálkodásával szemben igényes fajta, túlterhelésre érzékeny.
  • Hozam:
    • közepes, de rendszeresen terem.
  • Bor:
    • illatos, kissé muskotályos, reduktív technológiával előállítva jól eladható, jól házasítható.
  • Metszés:
    • 4-6 rügy/m2.
  • Előnyei:
    • viszonylagos fagytűrése kiemelkedő,
    • botritiszre nem érzékeny,
    • a bor savtartalma finom és karakteres, extraktrartalma általában magas.
  • Hátrányai:
    • szárazságra és túlterhelésre érzékeny, a filoxéra a leveleit rendszeresen megtámadja, sok hónaljhajtást nevel.