Mencshely

8271 Mencshely, Fő utca 21.

+36 88 274 340

polgarmester@mencshely.hu

www.mencshely.hu

Mencshely 288 lakosú kistelepülés Veszprém megyében a Balaton-felvidék északi peremén. A Balatontól 11, Nagyvázsonytól 4 kilométerre, nagyobb városoktól, mint Veszprém, Balatonfüred, Tapolca, Ajka közel azonos 20-25 kilométeres távolságra található. Mencshely a Veszprémi Statisztikai Kistérség települése, az Éltető Balaton-Felvidékért Egyesület leader akciócsoport tagja.

A település önálló önkormányzattal, képviselő-testülettel rendelkezik. Közös körjegyzőségünk van Nagyvázsony, Vöröstó, Barnag, Pula településekkel. A körjegyzőség településeivel közös fenntartású intézmények keretében Nagyvázsonyban működik az óvoda, a német nemzetiségi nyelvet és zenét is oktató nyolcosztályos iskola, háziorvosi, fogorvosi, védőnői és a gyermekjóléti szolgálat.

Közép- és fels?fokú intézményellátás tekintetében Veszprém város a meghatározó és természetes kapcsolat. Mencshely infrastruktúrája jól kiépített. Belterületi útjaink aszfaltozottak, kiépült a teljes csatornahálózat, gázhálózat és jó minőségű ivóvízhálózattal rendelkezünk. A faluban van vezetékes telefon, kábeltévé hálózat, ennek következtében többféle internetes szolgáltatás igénybe vehető. Működik szemétszállítás és hamarosan szelektív hulladékgyűjtő szigetünk is lesz.
Egy vegyesbolt, egy vendéglátóhely és mobilposta szolgáltatás van a településen. Egyéb szolgáltatások Nagyvázsonyban érhetőek el.

A falu életét évszázadok óta meghatározta a mezőgazdaság. A közeli Halom-hegy szőlősorai évszázadokon át biztosították a falu lakóinak megélhetését. Mára már csak kereset kiegészítést jelent, csupán néhány komolyabb pincészet található. A Halom-hegyi ingatlantulajdonosok, a szőlőművelés mellett egyre szebb üdülőket építenek. A szép balatoni kilátás, a nyugodt környezet ideális pihenési, kikapacsolódási lehetőséget biztosít.

A község érdekessége, hogy három felekezet egyházközsége is épített templomot, ezért is nevezik Mencshelyet a "háromtornyú" falunak. A középkor vége óta a hely meghatározóan evangélikus. Az egyházközség a hitéleten kívül templomi koncerteket, teadélutánokat is szervez.

1873-ban Mencshelyen az Olvasókör alakult, amely könyvtár létesítését és kulturális programok szervezését tekintette feladatának. A huszadik században másfél százan lettek tagjai. A könyvtár könyvállománya 1975-ig gyarapodott majd a 90-es évek második feléig stagnált,a tagok száma 35 főre csökkent. Az 1970-es évek elején alakult nyolcvan fő befogadására tervezett filmszínház a nyolcvanas évek végén szűnt meg. Ez a folyamat, amely élesen szemben áll a 19. század végének és a huszadik század elejének kulturális pezsgésével, a korszak gazdaság, társadalom és kultúrpolitikai elképzeléseinek eredménye. A rendszerváltozás után megindult a korábbi politika átértékelése, melyben fontos szerepet szántak a helyi kulturális fellendítésének. Ennek köszönhetően Mencshelyen is megkezdődött a falunapok szervezése, amely évente július végén, augusztus elején "Ments napok" elnevezéssel kerül megrendezésre. Ilyenkor a kulturális és sport programok mellett helytörténeti kiállítás látható , valamint hagyományőrző foglalkozásokon vehetünk részt.

Az egyik hagyományos mencshelyi háziipari tevékenység, a vert csipke készítése.
A mencshelyi asszonyok az 1940-es években tanulták meg a vert csipke készítését, majd a háború utáni évtizedre tehető a csipkekészítés virágkora. A téesz megalakulásával az asszonyoknak nem maradt idejük e nagy türelmet és tudást igénylő tevékenységre .Az 1990-es évek közepén az akkori evangélikus lelkész, Gyarmati István figyelt fel a hagyományok felélesztésében rejlő lehetőségekre. 1994-től szakkört indítottak és a következő években megalakult a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör. A baráti kör megalakulása óta többször rendezett kiállítást és bemutatót a helyben és a környékbeli településeken, 1999-ben a kiskunhalasi országos kiállításon is bemutatkozhattak munkáikkal. Ennek köszönhetően Mencshely községet is felvették arra a listára, amely azokat a településeket tartalmazza, ahol ma hagyományos csipkét készítenek Magyarországon.

Dörgicse és Környéke Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki körzet