Monoszló

8273 Monoszló, Fő utca 40.

+36 87 468 000

zankaph@t-online.hu

www.monoszlo.hu

Fotó: Kálmán Andrea

Monoszló több mint 750 éves község - első írásos említése 1252-ből való - a Káli-medence keleti külön kismedencéjében fekszik, szelíd, erdővel borított domboktól ölelve.

Árpád-kori templomával együtt a török-időkben kétszer elnéptelenedett, majd az innen elmenekült és később visszatért kisnemesség újra építette, népesítette.

A dombok déli, délnyugati lejtői nagyszerűen alkalmasak szőlőtermesztésre. A kiváló monoszlói borok erjesztésére, tárolására a hegyoldalakba épített apró pincék szolgálnak.

Hegyestű Bazaltoszlopok Településünk határában emelkedik, mintegy őrtoronyként a Káli-medence keleti kapuját őrizve a 337m magas Hegyestű bazalt kúpja. Sajnos vulkáni hegyünk sem kerülhette el a bazalt kőzetet rejtő hegyek sorsát, hisz 1938. évben megkezdték az északi oldal bányászatát és 1970-re, mikorra a kőfejtés, feldolgozás befejeződött, a hegy felét elhordták.

A visszamaradt bányafal betekintést enged egy vulkáni hegy belső szerkezetébe. A felhagyott bánya ma a Balaton Felvidéki Nemzeti Park kezelésében van, és geológiai bemutatóhelyként üzemel. Feltétlen érdemes településünkkel együtt meglátogatni.

Zánka - Nivegy - völgyi Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Zánkai körzet