Szentantalfa

8272 Szentantalfa, Fő u. 39.

+36 87 479 499

antalfa1@axelero.hu

www.szentantalfa.hu

Fotó: Kálmán Andrea

A Nivegy-völgy:

A Nivegy-völgyet nyugatról a Káli-medence, keletről a Dörgicsei-szárazvölgy határolja. Északi szomszédja Nagyvázsony, délen pedig Zánkával határos. A völgyben öt község található, amelyek földrajzilag és közigazgatásilag is összetartoznak. (Szentantalfa, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentjakabfa, Tagyon) A központi település Szentantalfa.A medencét határoló hegyek oldalán messze felnyúlik a föld- és a szőlőművelés, tetejét pedig erdő fedi.Az eddigi régészeti leletek alapján megfigyelhető, hogy a legrégebbi emberi település ebben a térségben mintegy ötezer évvel ezelőtt az un. Zselizi-kultúra idején alakult ki.

Szentjakabfától északra, az un. Láz-föld fennsíkján a Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régész szakemberei állatcsontokat, kovakőszilánkokat és edénycserép töredékeket találtak, melyek jelenleg a múzeum ősrégészeti gyűjteményében találhatók. 1962-ben, egy Lengyeli-kultúra korára tehető falu maradványait egy termelőszövetkezeti szőlőtelepítés munkálatai során pusztították el.

Kb. 2000 évvel ezelőtt a Római Birodalom hadserege 500 évre megszállta a térséget, amit az igazol, hogy földmunkálatok során törpevízmű és bekötőút építésekor ebből az időszakból származó leletanyag került elő. Szentantalfa község déli vége avar temetkezési hely volt, ahol bronzból készült tárgyakra bukkantak.

Zánka - Nivegy - völgyi Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Zánkai körzet