Balatonudvari

Csend, nyugalom, Balaton

8242 Balatonudvari, Ady Endre u. 16.

+36 87 449 266

jegyzo@balatonudvari.hu

www.balatonudvari.hu

Fotó: Kálmán Andrea

A Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik Balatonudvari település. 363 állandó lakost és több ezer nyaraló vendéget számláló kistelepülésünk tipikusan üdülőfalu. Kb. ezer nyaralóépület, számos panzió, üdülő és egy nemzetközi kemping vendégserege talál nálunk igazi balatoni hangulatot, szórakozási és sportolási lehetőségeket.

A településen két strand található, egy fizető és egy szabad strand, melyek a környék kedvelt strandoló helyei közé tartoznak. Mindkét strandon hangulatos kisvendéglők, vízisportszer kölcsönzők, játszóterek találhatók. A strandok megfelelő infrastruktúra ellátottsággal rendelkeznek (mosdó, WC, öltöző, zuhanyzó helyiségek), melyeket évről évre fejlesztünk, és új szolgáltatásokkal is kedveskedünk az ide látogatóknak, mint pl. a vízi röplabda pálya. Strandjaink híresek tisztaságukról, rendezettségükről, és minden itt nyaraló számára kellemes, nyugodt pihenést biztosítanak. A fövenyesi településrészen található szabad strand mellett közforgalmú személyhajó kikötő áll a vízi kirándulások kedvelőinek rendelkezésére.

A régies hangulatú hegyi csárdák és a község múltját bemutató Galéria mellett a hétvégéken kertmozi, zenés nosztalgia estek és diszkó ígér kellemes szórakozást a nyaralóinknak. Mindezek mellett településünkön a csendet és az érintetlen tájat kedvelő turisták is jól érezhetik magukat. Minden nyár kezdetén többnapos szezonnyitó ünnepséggel köszöntjük a vendégeket és az augusztusi szezonzáró ünnepségen többek között máglya gyújtással búcsúzunk a nyártól. Egész nyáron könnyű - és komolyzenei rendezvényekkel is várjuk az ide látogatókat. A gyerekeket heti rendszerességgel a népszerű gyermekjátszóház várja a strandon.

Immár hagyománnyá válik településünkön a szeptember első szombatján megrendezésre kerülő nagy sikerű horgász- és halászléfőző verseny, melyre nemcsak helybeli versenyzők jelentkeznek, hanem a környékbeli településekről és a testvértelepülésről is érkeznek csapatok. Az egész napos jó hangulatú rendezvényt zenés est zárja.

A település nevezetessége a híres szív alakú sírköveket tartalmazó műemléktemető. A szív alakú sírkövek az 1800-as évekből származnak, a róluk szóló legenda a helytörténeti galériában megtalálható. Érdemes ellátogatni a templomokhoz, a kápolnához, a szőlőhegyi présházakhoz, megpróbálkozni a kedvelt horgászási és kerékpározási lehetőségekkel.

Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki körzet